Catan

Catan eller Settlers of Catan som det tidigare hette är numera i brädspelskretsar lika klassiskt som Monopol, fast otroligt mycket bättre. Catan är utvecklat av Klaus Teuber och kostar 50 kr för grundspelet i Appstore. Det fungerar ypperligt på en iPad och finns med flera expansioner, som också kostar pengar. Köper du de två expansionerna på en gång så får du dock en liten rabatt. Spelet är på engelska, men brädspelet finns dock på svenska.

catanscreen

Hur spelar du Catan?

Målet med grundspelet är att du ska få 10 poäng. Framför dig har du en karta omgiven av vatten. Varje hexagon av land har ett nummer samt en färg. Färgerna symboliserar råvaror. De råvaror som finns är: trä (mörkgrönt), får (ljusgrönt), vete (gult), sten (grått) samt lera (brunt). Det finns också en öken hexagon.

På din tur ska du sätta ut två st byar eller settlements som de också kallas för. Du sätter ut dem på kartan så att de hamnar i skarvarna på hexagonerna. När du satt ut en by ska du också placera en väg bredvid byn. Nästa by ska du också sätta ut, men den får inte vara bredvid den första utan det måste vara minst en väg emellan dem. När detta är gjort så kastar du tärningen. Om det nummer bredvid dina byar visas så får du de resurser som byn är bredvid. Detta får du också på motståndarens tur.

När du samlat på dig en del resurser kan du välja att använda dem genom att bygga vägar för att i sin tur bygga nya byar för att få tillgång till fler resurser. Byar kan i sin tur uppgraderas till städer som dubblar dina resurser när du får rätt tärningskast!

Specialregler

Som du säkert kommer märka så finns det ingen sjua på spelplanen. Detta eftersom sjuan är speciell. Om du slår en sjua så kommer rövaren fram! Detta innebär att alla spelare som har fler än 8 kort på handen förlorar hälften till banken! Spelaren som har slagit sjuan ställer då ut rövaren på en motståndares hexagon och tar då en resurs från den spelaren. Spelar du mot en polare via pass an play (dvs ni skickar paddan runt när ni spelar) eller på nätet så blir detta extra roligt. Rövaren blockerar då resursen tills en ny sjua slås!

Du kan också välja att köpa utvecklingskort som gör att du kan få extra resurser, riddare som kan jaga bort rövaren och till och med rena poängkort!

Betyg

Catan är ett ypperligt så kallat gateway spel som passar bra för spelare som vill få en introduktion till brädspel online och som kanske senare vill spela mer avancerade spel både på sin iPad och på brädet. Spelet är roligast med ett par vänner runt samma iPad.