Eclipse

Eclipse är ett brädspel som ger dig chansen att utforska en ny galax, ta strid med aliens och försöka bli den dominerande civilisationen. Spelet kostar en hel del för att vara en app, hela 75kr, men med det så har du många timmars spelglädje framför dig. Omspelsvärdet är högt och du kan spela med flera kompisar samtidigt via pass and play som innebär att när du spelat din tur så skickar du paddan vidare till nästa spelare.

eclipsescreen

Hur spelar du Eclipse?

Målet med spelet är att få så många poäng som möjligt under 9 spelrundor. Även om du skulle utplåna en annan spelare så vinner du inte för det. Det första du gör är att välja just din civilisation som kommer med ett antal för och nackdelar. Det finns människor och aliens i spelet och spelar du för första gången så är det enklast att välja människorna.

Du tilldelas en planet och ett litet enkelt rymdskepp. Det finns tre resurser i Eclipse: pengar (orange), byggmaterial (brunt) och forskning (rosa). Pengar gör att du kan utföra flera handlingar per runda, byggmaterial gör så att du kan bygga skepp och stridsstationer och forskning gör att du kan forska fram mäktiga teknologier.

Eclipse spelas i faser. Det innebär att du gör ett drag och sedan går turen över till datorn eller dina motspelare innan du kan göra nästa drag. Det fortsätter så här tills alla passat och då går spelt in i stridsfasen och sedan är första rundan över. När det är din tur så kostar alla drag du gör pengar. Detta måste du betala i slutet av rundan efter striden. För varje planet du behärskar så får du in resurser varje runda. Varje planet är också värd poäng.

Specialregler

De drag du kan göra när det är din tur är: bygga 2-3 nya skepp, utforska en ny planet varefter du då kan kolonisera den om den är obebodd och på så sätt få fler resurser, forska fram teknologier, uppgradera dina skepp, flytta dina skepp mellan 1-3 steg samt använda dina influencepoäng för speciella saker.

Om du möter en planet som är bebodd av andra motspelare eller aliens så måste du slåss mot dessa om de har sina skepp där. Det gör du genom att flytta in dina egna skepp och då blir det strid. Striden avgörs med tärningar där en sexa alltid är en träff och en etta är en miss. Varje skepp har olika mycket hälsa. När hälsan på fiendeskeppen är slut så vinner du. Du får också segerpoäng för det.

Betyg

Eclipse är ett mer avancerat spel som kan verka svårt till en början och som också har en längre inlärningskurva än t.ex. Catan. Tyvärr saknar datorspelaren rätt mycket intelligens, vilket gör att det är roligast att spela mot vänner.