Kingdom Builder

Detta spel vann också Årets spel eller Spiel des Jahres 2012 i Tyskland och är ett populärt familjespel utan tärningar, men det kräver att spelaren kan läsa lite engelska för att det ska gå att spela. Om du spelar spelet på din iPad med ditt barn så kan du visa honom eller henne hur det fungerar med korten, men utöver det så är spelet språkneutralt! Dock kostar det 75 kr.

kindsombuilder

Hur spelar du Kingdom Builder?

Spelets mål är att få så mycket poäng som möjligt. Du börjar spelet med 40 st små trähus och när det sista av dessa hus är utspelade av någon spelare så spelas en runda till och så är spelet över. Då först räknar man poängen. Innan spelet börjar så drar man tre kort som är speciella. Dessa reglerar vad man får poäng på under spelets gång och detta

Spelplanen har ett antal geografiska element som skog, vatten, berg, öken osv. Du börjar din runda genom att dra ett kort och spelar sedan ut tre av dina hus på den biotop som du drog. Drar du t.ex. ett öken kort så sätter du ut tre hus på en valfri öken på kartan, med ett hus i varje öken ruta. Dock måste husen vara tillsammans.

När det är din tur nästa gång så drar du ett kort till och placerar på samma sätt, med grundregeln att husen måste placeras intill de förra på kartan. Om detta inte går, det vill säga det finns inte just den typen av natur på kartan bredvid dina ursprungliga hus så får du sätta ut husen var som helst på kartan- så länge du följer naturtypen.

Specialregler

Varje karta har ett antal platser som ger dig bonusförmågor eller poäng. Om du placerar dina hus bredvid ett slott så får du tre poäng per slott som du är nära vid i slutet av spelet. Som du säkert märker så är varje karta nästan unik, vilket gör att nästan varje spel blir en helt annan spelupplevelse än den förra. De platser som finns utsatta på kartan har två markörer på sig och om du bygger minst ett hus bredvid en sådan plats så får du ta markören till dig under resten av spelet. Denna kan ge dig en förmåga att t.ex. få placera ut ett extra hus per tur, vilket gör att spelet går fortare till din fördel eller att du får placera ut hus på vattnet.

Betyg

Kingdom Builder är ett roligt spel för 2-4 spelare som kan spelas på en enda padda, online eller mot datorn på 3 svårighetsgrader. Det är ett spel där man kan vara mycket elak mot sina motspelare och dessutom går det fort att spela. Grafiken är också riktigt bra.