Stone Age


Detta spel är ett så kallat worker placement spel där 2-4 spelare spelar i en by och med dess invånare på stenåldern. Man vaskar guld, bryter lera och andra resurser, jagar och samlar bär till mat och uppfinner nya teknologier för att få poäng på detta i slutet av spelet. Grafiken är riktigt snygg på en iPad, men detta är också ett till stor del ett turspel eftersom tärningar är inblandade i många av momenten.

 

stoneageslide

Hur spelar du Stone Age?

Först behöver du köpa appen i Appstore för 75 kr och sedan ladda ner den. Den är inte så stor, bara 85MB så det går fort med dagens hastighet. När du installerat den så kan du spela spelet hur mycket du vill utan andra kostnader. Målet med spelet är att få så mycket poäng som möjligt.

Den som är startspelare börjar och turen att vara denne roterar medsols. Du börjar att placera dina 5 arbetare på spelplanen och tar 12 mat från banken. Redan nu har du flera olika val och du kan välja att samla in resurserna mat, lera, virke, sten eller guld. Det finns förutom på jaktmarkerna (maten) begränsad plats och har du väl ställt dina arbetare på en plats så kan du inte senare komma tillbaka och ställa fler där i samma runda. Du kan också placera två arbetare på kärlekshyddan så du får en till arbetare! Om detta inte faller dig in kan du samla in verktyg som kan ge dig bättre tur med tärningen, odla fram mer mat och ta unika civilisationskort som gör att du kan samla set som ger dig poäng i slutet.

Resurserna får du genom att slå så många tärningar som du har placerat arbetare på just den resursen. Sedan divideras arbetarna med ett i förväg utvalt tal som alltid är detsamma. Till exempel så har spelare A valt att ställa alla sina fem arbetare på lera. Han slår fem tärningar och får summan 14. Han tar därmed 3 lera från banken (14 delat på 4 rundat uppåt).

Specialregler

I slutet av varje runda måste du föda varje arbetare med en st mat. Har du inte tillräckligt med mat så kan du ge dem en resurs istället, men detta är i längden mycket dyrt. Du kan också köpa en byggnad som kostar ett visst antal resurser beroende på byggnaden. Detta ger dig poäng i slutet av spelet och spelet slutar när en byggnadshög är slut eller när du inte kan fylla på med fler civilisationskort.

Betyg

Stone Age är ett riktigt snyggt spel, men omspelsvärdet är tyvärr begränsat och det är mycket tur med i spelet också. Om du dock gillar detta så är Stone Age ett bra första worker placement spel eftersom det finns betydligt mer avancerade med den mekaniken att köpa.