Ticket to Ride

Detta spel finns till en rad olika plattformar och inte bara till iPhones och iPads. Brädspelet har funnits sedan 2004 och är redan en klassiker med långt fler än 100000 exemplar sålda. Du kan spela appen som kostar 75 kr på engelska, men eftersom att den har mycket lite engelsk text så passar den även för barn såväl som för vuxna.

tickettoride

Hur spelar du Ticket to Ride?

Spelet förkortas ofta till TtR och pågår olika lång tid beroende på hur många spelare man är. Ticket to Ride är ett järnvägsspel och målet med spelet är att få så mycket poäng som möjligt. Grundspelet ser ut som en karta över USA och södra Kanada med järnvägslinjer i olika färger mellan städerna. Du börjar din tur med att dra så kallade biljetter som fungerar som ett slags uppdrag. När dessa är färdiga så får du poäng för dem i slutet av spelet. Du börjar också med några järnvägskort i olika färger som är desamma som på kartan. På din spelhalva har du också 40 st tågvagnar (mindre antal om ni är fler än två spelare). När dessa vagnar spelats ut är spelet över och man räknar då poäng.

På din tur kan du antingen dra nya 2 järnvägskort, dra 1-3 nya biljetter eller spela ut en färgserie av kort. Om du gör det sistnämnda och spelar ut t.ex. fem röda kort så kan du lägga ut fem av dina tågvagnar på en röd fem sträcka. Detta ger dig då poäng direkt och sträckan är inmutad bara för dig. Sedan gäller det att samla färgserier som gör att du kan nå dina biljettmål före de andra spelarna!

Specialregler

Det finns ett kort som agerar som joker och det är loket. Om du på din tur vill dra nya järnvägskort så kan du om loket är uppe på spelplanen bara dra just det kortet och inte ett till. Annars kan du dra två vanliga kort av de som ligger framme eller två på måfå från högen. Du kan inte spela ut dina vagnar och dra kort på samma tur. Det finns också gråa linjer på kartan där du själv bestämmer vilken kort du vill spela ut och muta in linjen med. Dock måste det som alltid vara samma färg. Du kan aldrig blanda färgerna.

Betyg

Det som är riktigt bra med spelet är att man både kan spela mot datorn, mot kompisar via pass and play och online mot tusentals andra spelare. Detta gör att omspelsvärdet höjs rejält. Dessutom kan du köpa till små expansioner i Appstore som gör att du får tillgång till fler kartor som ger större variation än grundspelet. Om du spelar rankade matcher mot andra online kan du med en hel del skicklighet nå topplistan!